Egyedi weboldal készítés lépései

Leírom neked lépésről lépésre, hogyan és milyen folyamatokon keresztül jutok el az ötlettől egy egyedi weboldal elkészítéséig. Írok a saját módszereimről, és munkafolyamataimról. Így beláthatsz a Talkbird webdesign kulisszái mögé, és saját leírásaimon keresztül megismerhetsz egy módszert a weboldalak készítésére. Érdekel hogyan dolgozom? Olvass tovább! 😉

egyedi-weboldal-tervezes-modszereim

Tervezés

Kutatómunka

Egy egyedi weboldal készítése során a kutatómunkában, minden esetben aktívan kell együttműködnünk. Ugyanezt kijelenthetnénk a fejlesztés többi szakaszára is, de itt kiváltképp fontos, hogy kristálytiszta alapjai legyenek a projektnek.

Célok letisztázása

Célzott kérdéseken vezetlek végig és meghatározzuk pontosan mi a célod a weboldallal, miben méred a sikerességét. Melyek a mostani akadályaid és problémáid, amelyeket szeretnél megoldani. A kérdések mentén tudok majd számodra egyedi megoldást találni.

Versenytársak és piackutatás

A versenytársak felmérésébe és a piackutatás mélységeibe nem szoktam belemenni, viszont minden esetben utána szoktam kutatni, hogy adott területen mégis milyen cégek és vállalkozások jelennek meg. Milyen platformokat használnak, mi lehet a legnagyobb erősségük? Melyek lehetnek esetleg a szolgáltatásaik hátrányai, és hogyan tudnál tőlük különbözni és kiemelkedni egyedi módon?

Célcsoport meghatározása – perszónák megalkotása

Biztosan unásig olvastad és hallottad már: „Ha mindenkihez beszélsz, valójában nem beszélsz senkihez.” Valóban fontos, hogy meghatározzuk a célcsoportod! Amennyiben te ismered azokat az embertípusokat akik szeretnek veled dolgozni, akkor számodra ez a lépés egyszerű lesz. Viszont ha te friss vállalkozó vagy, és bizonytalan ebben a témában, akkor is kell céloznod, mert ha valami mégsem úgy alakul, lehet változtatni rajta. Nincs kőbe vésve semmi. Például abban az esetben, ha nem vagy keresett a területen, vagy egyszerűen csak nem azok az emberek keresnek meg akikkel te szeretnél dolgozni, újra kell tervezni és váltani.

A célcsoport vizualizálásához minimum egy, maximum három perszónát el szoktunk készíteni. Ez egy nagyon jó segédeszköz a tartalomgyártáshoz.

Tartalom és moodboard

Mielőtt elkezdeném a design tervek elkészítését. Szükségem van tőled egy moodboardra, illetve a szöveges és képi tartalmaidra. Ezek begyűjtéséhez és elkészítéséhez tanácsokkal és segédanyagokkal látlak el.

Moodboard: A moodboard magyar nevén hangulattábla. Ez a tábla, eszköz abban, hogy meghatározzuk a weboldal hangulatát, és kezdetleges stílusát. Ebből fogok tovább dolgozni és később létrehozni a brandboardod. Erről már korábban írtam egy részletesebb cikket, hogy mi ez pontosan. Itt elolvashatod!

Képek: A legjobb, ha jó minőségű saját fotókat gyűjtesz össze. Elkészíttetheted fotós segítségével vagy saját magad is, ha van hozzá eszközöd, utóbbi esetben viszont legyél kritikus a kész képekkel kapcsolatban, hogy a saját érdekedben tényleg csak olyan képek kerüljenek ki a netre amit bárki láthat. (Ne legyen sötét, pixeles, előnytelen stb.) Harmadik lehetőség a stock fotók gyűjtése, ha valamiért nem oldható meg az első két lehetőséggel.

A begyűjtött képeket optimalizálom a weboldaladhoz.

Tartalom: A tartalmakat szintén több módon be lehet szerezni. Kereshetsz szövegírót, aki megírja a weboldalad teljes tartalmát vagy ha nem szeretnéd kiszervezni, elkészítheted saját magad is. Ebben az esetben megkapod tőlem a Weboldal tartalom tervező ebookomat. Segítségével össze fogod tudni állítani weboldalad szövegeit.

Design

Megvannak a céljaid és a tartalmaid. Innentől én tervezek tovább mindent. 😉 Neked annyi lesz a dolgod, hogy az előre meghatározott időintervallumokon belül, aktívan adj visszajelzéseket az egyes tervezési szakaszokban.

Brandboard és drótváz tervek

Design tervezés 1. kör: Ahogy fentebb is írtam, a hangulattáblából kiindulva elkészítem a brandboardodat, amely összefoglalja a márkád identitását, illetve elkészítem a készülő weboldalad drótvázterveit is. Ezek után születnek a design tervek.

Főoldal tervek

Design tervezés 2. kör: Elkészítem a weboldalad főoldalterveit 3 képernyőnézetben. A látogatóid nagy része a főoldallal fog találkozni legtöbbször, amikor fellép a weboldaladra, innen fog tudni tovább navigálni. (mobil, tablet és monitor képernyőhöz)

Teljes oldal tervek

Design tervezés 3. kör: A főoldaltervek elfogadása után elkészítem a többi oldal terveit is.

egyedi-weboldal-htlm-kodolasa

Fejlesztés

Html és css szerkezet lekódolása

Webfejlesztés 1. kör: Ezzel a szakasszal indul el a fejlesztés. Az elfogadott design tervek alapján lekódolom a weboldalad html és css vázát.

WordPress fejlesztés

Webfejlesztés 2. kör: Elvégzem a wordpress telepítést és alap beállításait, majd létrehozom az egyedi weboldal sablonod és feltöltöm hozzá a rendelkezésre álló tartalmaid.

Integrációk

Webfejlesztés 3. kör: Amikor elkészültem a weboldalad megjelenésével, elkezdem a különböző integrációk bekötését, beállítását, illetve a szükséges bővítmények beszerzését.

Élesítés, karbantartás és a továbbiak

Élesítés és tesztelés: Saját tárhelyeden és domaineden élesítem a weboldalad és letesztelek minden funkciót a tökéletes működésért.

Karbantartás: Bármilyen weboldalról is legyen szó, minden rendszert szükséges karban tartani, ha azt szeretnénk, hogy évek múlva is jól működjön. Adok számodra egy útmutatót a weboldalad kartantartásához, hogy mindig frissen tarthasd a saját online otthonod. 🙂

Támogatás: Személyes konzultációval és további anyagokkal támogatlak és segítelek, hogy sikeresen tudd működtetni az így elkészült egyedi weboldalad.

Összegzés

Ebben a cikkben röviden összefoglaltam a saját módszereim.

Amennyiben saját weboldalad elkészítéséhez kerestél inspirációt, remélem hasznos volt számodra és tudtam neked új dolgokat megmutatni.

Webdesignert keresel? Kérj ingyenes ajánlatot és beszéljünk arról, hogyan lendíthetnénk fel a te vállalkozásod egy egyedi weboldallal.

A szerző:

Kissné Rácz Viktória

Webdesigner, wordpress fejlesztő. 2016-ban végeztem grafikusként, de szakemberré az elmúlt 8 év alatt váltam. Ma már főként weboldalkészítéssel, logó és arculat tervezéssel és social média anyagok készítésével foglalkozom.

Bővebben >>

Letölthető anyagok

Ingyenesen letölthető Webfont készlet ebook Ingyenesen letölthető CTA Ötlettár ebook

Kapcsolódó cikkek

Weboldalak elfeledett elemei

Weboldalak elfeledett elemei

Weboldalak készítése során általában a design, a funkciók és a tartalom kerül a fókuszba, és lehet veled is előfordult már, …

Kedvenc AI eszközeim webdesignerként

Kedvenc AI eszközeim webdesignerként

Összeszedtem a kedvenc AI eszközeim webdesignerként. Jelenleg, azaz 2024-ben számomra ezek az eszközök segítenek a munkában. Azt hiszem már lecsillapodott …

Wordpress weboldal készítés egyszerűen

WordPress weboldal készítés egyszerűen

Egy egyszerű wordpress weboldal elkészítéséhez nem kell kódolnod, vagy különleges háttértudással rendelkezned. Persze itt is igaz, hogy minél több tudásod …

Csicsergők hírlevele

Iratkozz fel hozzám, hogy bátorságot szerezz a weboldalad elindításához!
Hasznos tippek, értékes tudásanyagok várnak rád és a legfrissebb tartalmaimról is azonnal értesülhetsz!

© 2024 - K.R.Viktória - Talkbird-Webdesign - Minden jog fenntartva.