Keresőoptimalizálás tippek és trükkök

Beszélgessünk egy kicsit a weboldal keresőoptimalizálás témájáról. Mitől lesz seo szempontból kiváló minőségű egy weboldal? Milyen szempontoknak kell megfelelni, ha minél jobb helyezést szeretnénk elérni a google keresőjében? SEO tippek és trükkök várnak téged ebben a bejegyzésben, szóval, ha érdekel a téma, vágjunk is bele! 😊

Weboldal keresőoptimalizálás tippek és trükkök

Mi az a SEO (keresőoptimalizálás) ?

Mielőtt belemennénk a különböző részletek tárgyalásába, tisztázzunk le néhány alap fogalmat.

A keresőoptimalizálás fogalma:

A keresőoptimalizálás, vagy SEO azaz Search Engine Optimization, röviden összefoglalva egy marketing stratégia. Segítségével organikusan juttathatjuk el tartalmainkat a célközönségünkhöz.

A keresőoptimalizálás célja:

Célja és lényege, hogy a weboldalaink a releváns kulcsszavainkra minél magasabb pozícióban jelenjenek meg a keresők találati listáján. (pl: Google) Mindezt organikusan, azaz fizetett hirdetések nélkül.

A keresőoptimalizálás fő területei:

A keresőoptimalizálást három fő területre szoktuk osztani: technikai SEO, On-page SEO, Off-page SEO, illetve és a On-page seo-n belül ide sorolnám a kulcsszókutatást és a tartalomkészítést is. (Utóbbi kettőről is írok lentebb.)

Nézzük meg részletesebben ezeket a területeket!

A keresőoptimalizálás területei:

Technikai SEO

Vagyis, hogy technikai szempontból mennyire keresőbarát a weboldalad. Itt is kijön, hogy számít a minőség! Nem mindegy, hogy technikai szempontból, hogyan van felépítve egy weboldal.

A technikai SEO célja, hogy a weboldal technikai felépítése tökéletesen megfeleljen a keresőmotorok elvárásainak. Ha a technikai SEO elemei rendben vannak, a keresőmotorok hatékonyabban tudják feltérképezni, indexelni és rangsorolni a weboldalt. Milyen elemek?

Biztonság

Az egyik legfontosabb dolog, hogy megbízható tárhelyszolgáltatót válassz, ahol biztosítanak neked SSL tanúsítványt. A tanúsítványnak köszönhetően a http helyett egy biztonságos https kapcsolatot fog kapni a weboldalad. Így tudod védeni a felhasználóid adatait és a Google sem fogja riogatni a látogatóid, hogy nem biztonságos az oldal. 😱

Betöltési sebesség

A látogatóid türelmetlenek! Tényleg nem várnak sokáig az oldalad betöltésére, ha néhány másodperc alatt nem jelennek meg a tartalmaid, könnyen dönthetnek a kilépés mellett. (Legközelebb figyeld meg magadon is ezt a jelenséget, ha még nem hallottad ezt, egyszerűen nem szeretünk várni.) A lassan betöltődő oldalak tehát rontják a felhasználói élményt, és ha a kereső érzékeli, hogy magas a visszafordulási arány, egy időre megjegyzi magának,és negatívan értékeli az oldalad, így csúszol pl a „kétszázadik”oldalra, hiába szuper releváns a tartalmad. Sokat tehetsz a betöltési sebesség javításáért, ha nem használsz sok felesleges elemet, animációt és jól optimalizálva töltöd fel a képeid! (Ez utóbbiról lentebb olvashatsz!) 🤗

Reszponzív webdesign

A weboldalad mindenképpen legyen mobilbarát! A reszponzív webdesign azt jelenti, hogy minden eszközről és minden képernyőméretben JÓL jelennek meg honlapod oldalai. Minden egyértelműen értelmezhető, olvasható, minden funkció elérhető, stb. A keresők kiemelkedően „jutalmazzák” azokat a weblapokat, ahol mobilbarát a megjelenés! Arról nem is beszélve, hogy a felhasználók több mint 50%-a mobilról érkezik! (Ha van saját weboldalad, ellenőrizd le gyorsan, hogy a te oldalaid, hogyan vizsgáznak reszponzív szempontból!) 😉

404-es hibák és átirányítások

A weboldaladon található törött linkek és 404-es hibák szintén negatívan befolyásolhatják a SEO-t. Amikor egy oldalt törölni szeretnél, érdemes az új oldalra, vagy legalább egy releváns tartalomra átirányítani. Időnként érdemes átnézni a weboldalunk összes linkjét, mert óhatatlan, hogy időről időre egy egy link elavuljon! (Főleg, ha külső oldalra mutató linkekről van szó!) Szóval azt javaslom, hogy amit teheted te is böngészd át a saját oldalaid ilyen tekintetben!

100%-os technikai keresőoptimalizálás elérése nem könnyű, de fontos törekedni a minél jobb eredményekre!

Itt tudod ellenőrizni mennyire megfelelő seo szempontból a weboldalad: PageSpeed Insights Ez a weboldal azért, is nagyon szuper, mert ha a kiértékelés után lentebb görgetsz, találsz ott tippeket is, hogy hogyan tudnád javítani a weboldalad!

On Page SEO

A weboldalad különböző oldalakból áll. Ezekre az oldalakra külön-külön is időt és energiát kell szánni, hogy jól optimalizáltak legyenek! Ez magában foglalja a kulcsszavak használatát, a meta címek és leírások beállítását, a belső linkek optimalizálását, a képek elnevezéseit és egyéb technikai beállításokat.

Kulcsszókutatás

Azoknak a kulcsszavaknak az azonosítása, amelyeket a leendő ügyfeleid beírnak a keresőmotorokba, és amelyekre a weboldal tartalmát optimalizálni kell. pl: Egy regisztrált villanyszerelő kulcsszavai lehetnek pl: „villanyszerelés budapest”, „villanyszerelő árak”, „lakás villanyszerelés”. A későbbiekben tervezek erről is írni egy bejegyzést, most viszont mélységeiben nem megyek bele a kulcsszókutatás témakörébe.

Hasznos tipp kulcsszókutatáshoz! Kérj a saját témakörödben kulcsszavakat a chat gpt-től! 😉

Meta címek és leírások

Nem csak az oldalak neveit lehet megadni, hanem az oldalak keresőbarát neveit is, és minden oldalhoz érdemes külön meta leírásokat megadni. OKé, de mik ezek? Hol találod őket? Amennyiben wordpress webodalad van, mindenképpen tölts le egy SEO bővítményt hozzá! Én a Yoast SEO bővítményt javaslom. Telepítés után ha az oldalaid aljára görgetsz, meg fogod találni a kitöltésre váró területeket és amit még nagyon szeretek ebben a bővítményben, hogy instrukciókat ad, hogy hogyan javíts a keresőoptimalizáltságon. Amikor minden lámpád zöld, akkor megnyugodhatsz, hogy egy egészen jó tartalmat írtál! 🥰 (Ha letöltöd a bővítményt, érteni fogod milyen lámpákról beszélek!😄)

Belső linkek

Törekedj arra, hogy minél egyszerűbb és strukturáltabb felépítése legyen a weboldaladnak, így a linkjeid sem lesznek majd egy kilométer hosszúságúak. 🙃 Itt is érdemes szerepeltetni a releváns kulcsszavaid!

Tartalomkészítés

Olyan szövegeket írj (vagy írass szövegíróval) a weboldaladra, amelyek relevánsak és értékesek. Amelyek megfelelnek a felhasználók igényeinek és keresési szándékainak. Fontos, hogy tartalmazza a kapcsolódó kulcsszavaid, viszont ügyelj, hogy ne halmozd a kulcsszavaid. Egy oldalon egy kulcsszó 2-3%-ban szerepelhet. Ez azt jelenti, hogy például egy 1000 szavas blogcikknél 20-30 alkalommal szerepelhet egy-egy kulcsszó!

Képek optimalizálása és elnevezései

A képek optimalizálásáról ebben a cikkben írtam már korábban: Képek optimalizálása weboldalra Itt minden hasznos információt megtalálsz! 😉

Off Page SEO

Az off page seo a weboldaladon kívüli tevékenységeket foglalják magukba, mint például a linképítést. A más weboldalakról, a te weboldaladra mutató hivatkozások az ún. backlinkek. A releváns backlinkek növelik a weboldalad hitelességét és támogatják a keresőoptimalizálást.

Hogyan tudsz backlinkeket szerezni? Például úgy, hogy nagyon hasznos blogbejegyzéseket írsz, amit mások is szívesen megosztanának saját weboldalukon. Felveheted a kapcsolatot más bloggerekkel is vagy ha igazán jó a tartalmad, meg sem kell kérned őket, meg fogják osztani maguktól is.

Viszont csalni és erőltetni ezt a dolgot és pl mindenféle random weboldal tulajdonosokkal linkeket cserélni nem érdemes. Egyrészt, mert ha nem releváns oldalon jelenik meg a saját linkünk, nem lesz eredménye, más részről pedig előbb utóbb a google is észreveszi az ilyen „link gengszterkedést” és bünti jár érte. 🤥🙂

A becsületes út, mindig a legjobb választás! 😊

Összegzés

Most is a teljesség igénye nélkül írtam, de igyekeztem egyszerűen és jól összefoglalni a weboldal keresőoptimalizálás lényegét. Gyakorlati seo tippeket és trükköket olvashattál amelyekkel hosszú távon nagyon jó eredményeket érhetsz el, ha következetesen alkalmazod őket. Tudnod kell viszont, hogy a keresőoptimalizálás inkább hasonlít egy maratonfutáshoz, mint egy gyors sprinthez. Következetes és kitartó munkát igényel, és kb fél év vagy akár egy év távlatában lehet igazán tetten érni a hatását. Így is megéri viszont foglalkozni vele, mert egy idő után ingyenesen terel a weboldalunkra egy állandó forgalmat! Köszönöm, hogy végig olvastad! Remélem nagyon sok hasznos infót szereztél saját weboldalad építéséhez! 🥰

Ha szeretnél egy gyönyörű és minden szempontból keresőbarát weboldalt, de az időhiány vagy más okok miatt nem akarsz egyedül belevágni, segítek! Gyorsítósávon velem is megalkothatod személyre szabott, technikai szempontból jól kereső optimalizált weboldalad! Erre van szükségem!

A szerző:

Kissné Rácz Viktória

Webdesigner, wordpress fejlesztő. 2016-ban végeztem grafikusként, de szakemberré az elmúlt 8 év alatt váltam. Ma már főként weboldalkészítéssel, logó és arculat tervezéssel és social média anyagok készítésével foglalkozom.

Bővebben >>

Letölthető anyagok

Ingyenesen letölthető Webfont készlet ebook Ingyenesen letölthető CTA Ötlettár ebook

Kapcsolódó cikkek

Weboldalak elfeledett elemei

Weboldalak elfeledett elemei

Weboldalak készítése során általában a design, a funkciók és a tartalom kerül a fókuszba, és lehet veled is előfordult már, …

Kedvenc AI eszközeim webdesignerként

Kedvenc AI eszközeim webdesignerként

Összeszedtem a kedvenc AI eszközeim webdesignerként. Jelenleg, azaz 2024-ben számomra ezek az eszközök segítenek a munkában. Azt hiszem már lecsillapodott …

Wordpress weboldal készítés egyszerűen

WordPress weboldal készítés egyszerűen

Egy egyszerű wordpress weboldal elkészítéséhez nem kell kódolnod, vagy különleges háttértudással rendelkezned. Persze itt is igaz, hogy minél több tudásod …

Csicsergők hírlevele

Iratkozz fel hozzám, hogy bátorságot szerezz a weboldalad elindításához!
Hasznos tippek, értékes tudásanyagok várnak rád és a legfrissebb tartalmaimról is azonnal értesülhetsz!

© 2024 - K.R.Viktória - Talkbird-Webdesign - Minden jog fenntartva.